tisdag 15 oktober 2019

Mansbebisarnas felkalkyl - ett uppvaknande?


I ett förhållande mellan kvinna och man räknas dagligen osynliga (onämnbara) poäng. Vi värderar varandras insatser i förhållandet hela tiden och förväntas hålla jämna steg med varandra. Det ställer till problem då kvinnor och män tänker olika. En man (inte alla) lever i villfarelsen att stora prylar och/eller gester genererar höga poäng... tex om han drar in dubbelt så mycket pengar till hushållet varje månad... eller om han nyligen köpt en minkpäls till sin fru för 30.000 kr. Listan kan göras lång.

Exempel:
Låt oss anta att mannen värderar ovannämnda insatser till 20 poäng, vardera? Dvs 20 för den högre inkomsten varje månad och 20 för den dyra pälsen. Alltså 40 månadspoäng... Samtidigt anser han kanske (förmodligen) att det bara ger 1 poäng att: tvätta, städa, laga mat, handla mat, vara hemma med sjukt barn etc etc. Detta tänker han är ju inte så svårt. Att vara hemma med barn är ju inte att jobba. Det är ju som betald semester... typ.

Därför förväntar han sig att kvinnan ska tjäna ihop samma poäng som honom genom hushållsarbetet utan hans inblandning innan hon kan be honom om hjälp nästa gång. Hon har ju fått så mycket av honom. Därför är det hans tur att få. Nu kan han luta sig tillbaka efter en hård arbetsdag (dagar eller veckor) med gott samvete tills kvinnan har jämnat ut poängen. Först när hon nått upp till hans poäng behöver han bidra med någon ytterligare hushållssyssla.

Vad denna mansbebis inte vet är att kvinnor har ett annat värderingssystem. En kvinna ger bara en poäng per kärleksgåva/bekräftelse/utförd handling. För henne kvittar det lika hur mycket saker är värda i pengar eller status. Alla handlingar oavsett vad dessa är, genererar bara 1 poäng. Möjligtvis värderar hon en kärleksfull handling något högre? (förmodligen).

Thats it!


Om mannen i stället hade tagit sitt ansvar, som kvinnor ofta tvingas göra, genom att hjälpa till med hushållssysslorna när han kom hem från jobb innan han satte sig framför teven eller datorn… om han gett henne en ömhetsbetygelse, kanske gett henne en puss, kramat eller frågat henne om han kunde massera hennes onda nacke på kvällen så hade han, enligt exemplet ovan, sparat 30.000 kr och ändå fått fler poäng. Deras relation hade förbättrats avsevärt. En bonus i detta fall är att deras barn hade fått en delaktig pappa att lära av, att se upp till. Dessutom är chansen större att dessa barn en dag kopierar sin fars ansvarsfulla deltagande och för den vidare till sin egen framtida familj. Trygga barn blir trygga vuxna. Det är enkel logik. Hela samhället vinner, på alla sätt.

Att hjälpa varandra är nyckeln till ett varaktigt kärleksfullt förhållande och en väl fungerande familj. Ingen kvinna njuter av att ha hand om en mansbebis som inte förstår att ta ansvar.

  • Ja… Jag anser att de flesta problem i relationer mellan könen till största del beror på det manliga tillkortakommandet. Och här kommer refrängen...

  • Pengar och prylar är bra... men det är skit värt i jämförelse med äkta kärleken och omsorg.
  • Så slopa macho-attityden! Den är bara pinsam... Den skvallrar för andra att du ännu inte har växt upp... att du fortfarande är en bebis. En Mansbebis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mansbebisarnas felkalkyl - ett uppvaknande?

I ett förhållande mellan kvinna och man räknas dagligen osynliga (onämnbara) poäng. Vi värderar varandras insatser i förhållandet hela t...