onsdag 2 oktober 2019

Gnällsjukan - livsfarlig farsot eller bara "The Language of the poor"

Att gnälla, gråta, klaga - sucka och stöna och ständigt skylla ifrån sig. Du kan typen. Du har träffat på dem massor av gånger och du vet hur de suger din energi. Jag vet exakt vad jag talar om… Jag har själv varit en gnällare. Jag har själv slösat med min egen och andras energi i flera år innan mitt uppvaknande. Den tiden är tack och lov förbi. Visst trillar man dit ibland, men det är okey. Vi pratar om konstant gnällande individer här. Kroniska negativa gnällare.


 • Oh så jobbigt! Vilket dåligt väder!
 • Måste vi verkligen göra allt detta? Jag orkar inte!
 • Jag har inte betalt för att göra det där! 
 • Kan inte Olle göra det istället. Han har högre lön än mig.
 • Jag har så ont i nacken.
 • Jag sov så dåligt i natt!
 • Fy vad maten smakar illa. För salt, För sött. För syrligt!
 • Kan de aldrig göra någonting rätt!
 • Det var Olles fel!

Att bara gnälla och klaga, hitta fel överallt och skylla ifrån sig på allt och alla tar dig ingenstans. Tvärtom. Den som gnäller är dömd till ett liv i elände och misär så länge som gnällandet fortgår. Det är dessutom en dröm- dödare av rang. Du kommer aldrig lyckas med någonting av det du önskar av livet. Att gnälla är självförvållat. Den som gnäller måste inse detta för att kunna starta en förändring. Som du möter andra kommer du själv bli bemött. För att komma någonstans så behöver man andras hjälp. Det är en naturlag. Människor uppträder ofta avigt och avvisande mot gnällröven medans de är trevliga och tillmötesgående mot de som har en mer positiv attityd. Om du är gnällig blir det således en självuppfyllande profetia att allt är skit. Det säger sig själv. Positiva människor drar till sig positiva människor. Det är lika sant som att negativa människor drar till sig negativa människor. Lika barn leka bäst.


Det är här jag utfärdar en varning:

Om en inflytelserik gnällare (jo, det finns ett fåtal) lyckas infektera andra och få dem med sig i sitt ständiga gnällande kan det få ödesdigra konsekvenser… tex för ett företag, förening eller andra stora som små organisationer… till och med hela städer och samhällen kan bli påverkade när gnäll-smittan sprids.

Som alla redan vet… 
På företagen är det mer en regel än undantag att gnällspikarna samlas i små dagliga gnäll sejourer i fikarummet. Sedan sitter de där och gnäller i kör och förstärker varandras negativa sidor. Det är tragiskt men sant. Att råka ut för en flock gnällare är bedövande. Och som sagt, se upp! Detta kroniska gnäll-gäng kan sänka individer och hela avdelningar och få gnäll-sjukan att sprida sig som pesten till andra avdelningar. Innan man vet ordet av så har deras gnäll spritt sig till den del som har hand om kunderna och den yttre kontakten. Pang... så sjunker produktion när illasinnade rykten sprider sig och kunderna flyr.Vilket i sin tur får andra konsekvenser. Inga av dem bra.

Man måste också inse att det kan finnas en medveten strategi bakom en inflytelse full gnällares gnällande. En medveten gnällare kan slå ut förutbestämda mål om han eller hon har kännedom om svagheter hos en person eller brister i en organisation. Inget snack om den saken. Fast den sortens gnällande ligger på en annan nivå än den jag pratar om här. Så låt oss inte måla fan på väggen och återgå till de vanliga gnällarna igen.

Vardags gnällarna brukar begränsa sig till sitt lilla negativa sällskap där de gnäller i kapp med varandra. En del av dem är bara lyckliga när de är olyckliga, och sett ur det perspektivet så kommer de vara "lyckliga" och gödda på sin egen negativitet för lång tid framöver. Kul för dem. 

För att komma tillrätta med sitt gnällande så finns det några bra steg att ta:


 1. Sluta gnälla och gör någonting vettigt.
 2. Börja påverka dig själv i rätt riktning… börja smått och utöka allteftersom.
 3. Ifrågasätt dina gnällkompisar om du har sådana. Lyssna noga på vad de säger och kontrollera om deras gnäll har substans. Ofta bygger gnället på överdrifter eller rent felaktiga påståenden som är lätta att avslöja när man väl bestämt sig för att se klart.
 4. När du insett fakta om gnällarna. Byt sällskap. Att omge sig med fel personer eller att falla in i deras världsbild innebär bara att man fastnar i "den lilla världen" och dess villfarelser.  I den lilla världen talas bara det som på engelska kallas för "the Language of the poor."  Bryt upp.Se den nya dagen gry, he he...

Tips 1: Läs böcker om tex mindfulness, meditation och positivt tänkande. Det finns massor att lära i dessa ämnen. Inte bara böcker. Du kan hitta mängder med tips på ex, bloggar, i poddar, på Youtube eller i TED talks... det finns till och med användbara ljudfiler (musik och pep-talk) på Spotify.

Börja leta efter inspiration redan idag. Du kommer bli förvånad hur ditt liv tar en ny vändning om du bara ändrar ditt dåliga tankemönster och skippar gnällandet. Faktiskt räcker det långt om du slutar gnälla och börjar le mot folk. Se dem som några som är där för att hjälpa dig. Ändra ditt mind-set.

Tips 2: sök på Jim Rohn eller Zig ziglar. Två väldigt bra inspirationskällor som jag själv använder ofta bara för att deras råd är så solklara och sköna att lyssna på. Deras ämnen varierar från att handla om god ekonomi till goda vanor och allt möjligt. Så du behöver hitta avsnitten som handlar om attityd och förändring. Men allt de säger är vettigt och insiktsfullt. Det är bara att ösa ur kunskapens källa. Att dessa båda herrar gått ur tiden och att klippen på tex YouTube har några år på nacken spelar mindre roll. Sakerna man tar upp är tidlösa och effektiva. Man blir glad och motiverad... och insikten man får av deras ovärderliga råd är omedelbara och obestridbara. Endast en idiot påstår annat. Insikten av nyttan med ett positivt tänk är ett första motgift mot gnäll om du frågar mig.Om du är en gnällspik som vaknat ur din dvala och söker förändring. Kör hårt och lycka till med ditt nya liv! ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mansbebisarnas felkalkyl - ett uppvaknande?

I ett förhållande mellan kvinna och man räknas dagligen osynliga (onämnbara) poäng. Vi värderar varandras insatser i förhållandet hela t...