lördag 21 september 2019

Inspiration: Jordan Petersons 12 livsregler:ett motgift mot kaosAtt låta sig inspireras av andra är ett av de viktigaste verktygen för att själv kunna utvecklas. Nätet är nerlusat av intressanta personer som har mycket att berätta. Jag tycker att Jordan Peterson är en av dessa även om han anses vara kontroversiell, i vart fall för vissa. Oavsett… jag dömer ingen utan att först ha lyssnat till det som sagts… eller skrivits.

(Wikipedia) "Jordan Peterson är en kanadensisk klinisk psykolog samt socialpsykolog och författare, verksam som professor i psykologi vid University of Toronto. Hans huvudområde är personlighetsteori, abnormal psykologi samt socialpsykologi, med ett särskilt intresse för personlighetsutveckling samt psykologi relaterat till religiösa och ideologiska övertygelser."

Tungt skit alltså. Riktigt tungt.

Jag har sett en hel del klipp med Jordan Peterson på YouTube och måste säga att jag tycker att han är en oerhört intressant person. Att han blev känd för allmänheten efter att ha protesterat mot Bill C-16, en kanadensisk lag som kriminaliserade "hatpropaganda" mot köns uttryck och könsidentitet  är inget som hindrar mig från att påstå att han inte är en ond snubbe. Inte alls. Jag skulle snarare säga tvärtom. Hans protester mot Bill C-16 var hans sätt att värna om yttrandefriheten (mm). Om det var rätt väg att gå lämnar jag åt andra att bedöma.

I vilket fall. I många klipp på YouTube kan man se Jordans passion för människan och människans skyldighet till egenansvar. Killen brinner in i själen för att alla ska bidra till en bättre värld. Han talar ofta med sådan inlevelse att han inte kan hålla tillbaka tårarna. I vissa klipp gråter han av frustration över att inte kunna övertyga människorna att ta tag i sina liv och därmed göra världen till en bättre plats för oss alla. Låter det paradoxalt? Då får du väl kolla in några av klippen… och lyssna noga… då kommer du utan tvekan förstå vad jag menar, om inte saknar du kapacitet bakom pannbenet, he he (OBS humor)

I alla fall. Till saken. Jag har läst Jordan Petersons bok - 12 livsregler: ett motgift mot kaos. Det är en riktigt bra bok som rekommenderas å det grövsta.

DE 12 LIVSREGLERNA ENLIGT JORDAN.

 1. Stå rak i ryggen och skjut bak axlarna.
 2. Behandla dig själv som en person du är ansvarig för att hjälpa.
 3. Bli god vän med människor som vill ditt bästa.
 4. Jämför dig själv med den du var igår, inte med hur någon annan är idag
 5. Låt inte dina barn göra något som får dig att tycka illa om dem.
 6. Sopa rent framför egen dörr innan du kritiserar andra.
 7. Ägna dig åt det som är meningsfullt, inte åt det som är egennyttigt.
 8. Tala sanning – eller låt åtminstone bli att ljuga.
 9. Förutsätt att den du lyssnar på kanske vet något som du själv inte vet.
 10. Uttryck dig med precision.
 11. Stör inte barn som åker skateboard.
 12. När du möter en katt på gatan, klappa den.


PS. Köp Jordans bok. Du kommer inte ångra dig :-)

/Stellan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mansbebisarnas felkalkyl - ett uppvaknande?

I ett förhållande mellan kvinna och man räknas dagligen osynliga (onämnbara) poäng. Vi värderar varandras insatser i förhållandet hela t...